od figi » čtv 19. črc 2012 22:39:08
Meoptu ZD 3-12x50 mám od listopadu roku 2005.
Několik let byla na 243W, pak na 308W a nakonec na 8x57JS. Podle mne dokonalá lovecká optika. Tenoučký mil dot na velmi přesné zamíření, osvětlený jen tenký křížek uprostřed, precizní klikání 5mm/100m, byl jsem s ní vždy velmi spokojen. Opticky výborná, na lov černé a lišek v noci spolehlivá. I tenký kříž je velmi kontrastní a v noci je obvykle dobře vidět i bez přísvitu.
Velmi přesně jsem s ní střílel na vzdálenosti okolo 300 m lišky, a na prvním srazu loveckého fóra ty kostky cukru na 100 a vajíčka na 300 m byly také s tímto puškohledem.
U mne je prakticky srovnatelná s Zeissem, Sightrony jsou opticky za Meoptou, za šera a v noci hodně daleko. Ale mají velká zvětšení a korekci paralaxy, a já dnes střílím prakticky s nejmenším zvětšením 20x ve většině případů, tak jsem se s nimi naučil lovit vlastně ve všech podmínkách také.
Taklže pokud chceš ( a zřejmě ano ) jakýsi univerzál právě pro ráži 308W, chybu rozhodně neuděláš.
Jinak řada ZD je u Meopty poskládaná z naprosto stejných dílů, jako běžná produkce. ZD 3-12x50 má navíc perfektní točítka korekce. Řada ZD se od běžné produkce liší snad jen tím, že je každý puškohled plně zkoušen, kdežto u normální produkce je to jen pár kousků ze sta namátkou vybraných.
Ale nejsem tu na fóru sám, kdo tento puiškohled používá, co Michale také něco napsat ?