VYBER PUSKOHLADU

Puškohledy, použití, zkušenosti z praxe

Re: VYBER PUSKOHLADU

Příspěvekod lovec74 » ned 29. črc 2012 12:20:40

chci zehnat neco do 450 eur, ale uvazuju aj nad starsimi puskohledmi.
lovec74

Příspěvekod jezevcik » ned 29. črc 2012 22:14:39

taky jsem se chtěl zeptat na tu deltu ,nezajímá mě ani né tak světelnost ,ale odolnost , klikání a ostrost.Uvádí se ,že je to japonský výrobek ,tak srovnání třeba s nikonem dík.
jezevcik

Příspěvekod vysok » úte 31. črc 2012 8:45:09

Mám Delta Optical Titanium 4,5-30x50, zvláštní záměrná osnova - velmi jemný bod a jemný kříž s příčnými čárkami na "měření vzdálenosti". Možnost osvětlení, velmi jemné - ve dne není vidět ani na maximální intenzitu, svítí celá osnova. Je na 243 W, zatím cca 80 ran, bez problémů, přesné klikání - vnější vysoká točítka. Za silného šera je vidět i na zvětšení 10x při světlém podkladu - zralé obilí, posečená a sklizená vojtěška, takže v noci na sněhu by to mělo být ještě lepší. Přesto pro tvoje účely bych volil jiný model - 2,5 - 15,5x56 SF http://www.binox.cz/puskohledy-delta-op ... 15-5x56sf/ , udávají do 6500 J. Kupoval jsem ho právě v Binoxu kvůli možnosti ošahání, všechny modely na prodejně, nechali mě jít i ven na ulici. Výrazně levnější je Optický svět, ale je to pouze internetový obchod - s výborným zákaznickým přístupem, kupoval jsem tam dálkoměr a monokulár. Srovnání s Nikonem - měl jsem 3-9x40 Prostaff na malorážce, teď jsem ho vyměnil za 5-20x44 Monarch. Kvalita skla je u Nikonu trochu lepší, Nikon není tak náročný na přesnou vzdálenost oka od okuláru jako Delta Titanium. Nikony s osvětlením také stojí více než dvojnásobek jako Titanium. Budu kupovat puškohled na Vamint Laminated 223 Rem pro lov holé v polích a případně L4K, dám tak opět Titanium 4,5-30x z Optického světa - ale je to pro jiné účely než je v tématu diskutováno.
vysok

Příspěvekod Petřík » úte 31. črc 2012 11:26:48

Pokud bych ti měl Já vybrat konkrétní model z produkce firmy Delta Optical Titanium tak bych nezvolil variabl jako Vysok. Pro použití na 243,222,223 bych se tomu nebránil (preferoval bych spíše Nikon - "každý kohout chválí svoje peří"). Důvod je následující:

1. Chceš puškohled převážně na lov za snížených světelných podmínek = potřebuješ větší světelnost = puškohled s méně optickými prvky = většinou puškohled s pevným zvětšením.

2. Energie při výstřelu je přenášena na puškohled = zatížení puškohledu setrvačnými silami = pohyblivé členy mohou měnit polohu = puškohled s pevným zvětšením obsahuje méně pohyblivých členů

3. Čím více točítek na puškohledu = tím více tím člověk točí = nemusí po čase držet nástřel v kombinaci s bodem 2

Takto vidím mechanické problémy u LEVNĚJŠÍCH puškohledů s proměnlivým zvětšením. Pokud chceš puškohled okolo 450 éček od Delta Optical Titanium tak

http://www.optickysvet.cz/puskohledy/pu ... yle-zdarma

Měl by být testován na energii 5200J, nevím jaké máš laborace u tvého střeliva. Předpokládám, že 5000J nepřekročíš.
Hltám všechny informace ohledně střelby na delší vzdálenosti. Omlouvám se za svoji "nenažranost"!
Petřík

Příspěvekod figi » úte 31. črc 2012 11:35:19

K tomu jen poznamenám, že je to opravdu velmi subjektivní, pro moje oko je lepší pohled přes Deltu, než přes Nikon Monarch III, ten mně na rozdíl od Fieldmastru, který mám, tahá za oči, resp. ho asi tak dobře nezaostřím. A zkoušel jsem více modelů.
Nesetkal jsem se s tím, že by se variably oproti pevnému zvětšení nějak sypaly, nebo byly problematické z pohledu účinků zpětného rázu.

To, že výrobce deklaruje testování na nějakou energii, je sice hezké, ale nemusí to znamenat vůbec nic. Běžná produkce puškohledů se na tyto parametry testuje namátkou. Vždy je pak lepší se rozhodovat podle délky záruky a její dosažitelnosti. Podělá se i Zeiss.

A ještě poznámka - už jsem měl v rukách poměrně hodně zbraní, o kterých mi jejich majitelé tvrdili, že mají utržený kříž a nedrží nástřel. Vždy byla chyba někde jinde ( špatné uložení železa v pažbě, povolené šrouby atd ). Převážně se jednalo o Meopty ( a odtud asi pramení ty zkazky o tom, že Meopta nevydrží a sype se ).
Hodně střelců také asi nechápe, co to znamená mít zbraň včetně optiky v pořádku, mnozí vozí zbraň bez pouzdra jen tak v autě, ta lítá sem tam, a pak se diví, a vinu svádí na střelivo, optiku a zbraň.
Kuriózní případ - známý mi donesl zbraň, kde kus puškohledu úplně chyběl a povídá - " podívej se mi na to, nemůžu s tím nic trefit".
figi

Příspěvekod Petřík » úte 31. črc 2012 12:15:37

Je to opravdu subjektivní pocit. Záleží nejen na počtu dioptrií, ale i na věku,... Každý vnímá pohled přes puškohled/dalekohled jinak, souhlasím.

Já jsem se několikrát setkal s tím, že levnější puškohledy (vždy variably) po několika výstřelech nedrží nástřel. V tom horším případě hned od začátku při změně zvětšení. Ono těžko říct kvůli čemu. Jestli to je vliv pouze výrobních nepřesností, nebo to je postupným působením zpětného rázu. Možná taky dnešní módou, že každý potřebuje mít variabl a tím je mezi střelci méně pevných zvětšení. Proto píši: "vždy variabl".
Nikdy jsem puškohled neotvíral, abych to zjistil. A do budoucna to ani neplánuju.

Puškohled je při výstřelu namáhán setrvačnými silami, které se dají představit jako soubor sil působící na každou součástku, která má nějakou hmotnost. Je to čistá fyzika.
U silnějších ráží mohou být síly velké - tedy velké zatížení pro každou součást puškohledu a možnost něco někde uvnitř "přervat".

Jakým působem je puškohled zatížen je vidět na následujícím videu:
http://www.youtube.com/watch?v=s5pVya7eask

Z vlastní zkušenosti: Pokud nespěcháš s nákupem, tak našetři na pořádnou optiku.

A ještě na závěr. Každý by se měl spálit, aby pro příště věděl, jak se rozhodnout. Fóra tohoto typu jsou perfektní proto, že se nespálíš tak často a rozhodneš se podle zkušenosti ostatních. Každý člověk je ale jiný, má jiný představy a potřeby.
Já osobně došel k názoru, že na noční čekanou je lepší pevné zvětšení.
Hltám všechny informace ohledně střelby na delší vzdálenosti. Omlouvám se za svoji "nenažranost"!
Petřík

Příspěvekod vysok » úte 31. črc 2012 13:50:22

Na tom videu je opravdu dost extrémní případ samonabíjecí zbraně v ráži 50 BMG a to co pružilo byla horní lišta zbraně. Jaký vliv to mělo na uchycení montáže a vnitřní konstrukci puškohledu samozřejmě vidět není. 50 BMG má asi 3x vyšší energii než 375 H&H.
K tomu doporučení puškohledu 8x56: Měl jsem puškohled těchto parametrů - Seeadler 8x56 se silným T křížem na kulovnici 15 let. V noci na sněhu jsem s tím lovil všechno (povolené - liška, prase) i se zamračenou oblohou bez měsíce a hvězd na vzdálenosti do 150m - dál jsem nebyl schopen přesně zamířit. Nesrovnatelné s tehdejším standardem 6x42 nebo dokonce pouze 4x32 (ten jsem měl od Meopty na kulobroku asi půl roku, než jsem našetřil na prvního variabla Artemis 3-12x50, který mám doteď). Toho Seedlera jsem sundal před půl rokem po příchodu do polní honitby, protože střílet přesně a zodpovědně přes 150m jsem s tím prostě neuměl - nevím, jestli to někdo jiný dokáže. Výhody variablu a proměnlivost světelnosti jsou pro mne natolik velké, že pokud to není úplný "shit" - mám i no name 3-9x50 s bodem a s prokazatelně plastovými čočkami - tak bych to pevného zvětšení nešel asi pro žádné účely - možná pokud bych střílel bench rest nebo jinou podobnou disciplínu na pevnou vzdálenost s požadavkem rozptylu na pár desetin MOA. S jakýmkoliv variablem (mám jich celkem 5) si jsem schopen nastavit dle vzdálenosti a světla optimální zvětšení a světelnost, které je prakticky vždy lepší než s pevným zvětšením. Mám samozřejmě méně výkonné ráže, ale 375 H&H je srovnetelné např. s 9,3x62, 300 WinMag nebo 8x68 S, kam se variably běžně dávají.
Délka záruky: Nikon 10 let, Delta 10 let, Meopta 10/30 let.
Takže moje rada pro lovec74: Nějaké zkušenosti určitě máš, něco tady už je napsáno a ještě asi přibude. Já jsem tu Deltu vybíral 1,5 roku - nejdřív jsem půl roku četl různá fóra, pak jsem párkrát zajel na výstavu a do kamenného obchodu, kde bylo možno si to ošahat, nakonec jsem hodnotil finanční možnosti a koupil jsem co mi zatím vyhovuje. Tak hodně štěstí.
vysok

Příspěvekod Petřík » úte 31. črc 2012 14:47:29

Ano, na videu je extrémní případ zatížení puškohledu při výstřelu. Deformace lišty je hodně patrná, stejně síly namáhají puškohled - jen nejsou tak patrné. Ale to jsem OT.

Já jsem měl možnost porovnat Meostara 3-12x56 a 7x56 ve stejný okamžik přímo v honitbě a tvrdím, že ať jsem se svým variáblem měnil zvětšení jak jsem chtěl,tak jsem viděl patrný rozdíl světelnosti ve prospěch Meostara 7x56. Toto taky byl jeden z důvodů (další bylo oslňování bodem, velikost bodu,..prostě se to sešlo), že jsem na svoji zbraň koupil starou Meoptu 7x50 s tlustým téčkem a jsem spokojen. Byl to historicky krok zpět, ale pro mou potřebu krok dopředu. Pokud bych v budoucnu měnil, tak opět pro noční lov - posekané strniště, lov za měsíčku,.. zvolil pevné zvětšení. V zimě to je jiný, to můžeš jít i puškohledem 3-9x32 a je to dostatečný. Pokud tedy dobře vidíš.

Problém je možná jinde. Možná tu každý řeší jinou situaci. Většina dnešních myslivců má doma jednu kulovnici (nebo kulobrok) a k tomu jednu brokovnci. Za rok vystřelí 5 kulových ran a mají 5 úlovků. Na tomto fóru se pohybuje spousta lidí, která zbraním a střelbě doslova propadla a snaží se ze svých zbraní dostat maximum. Zbraně jsou "stavěny tak", aby co nejvíce seděly střelci. Pro většinu myslivců to jsou nepochopitelné jevy, proč se snažíme mít soustřel na 100m co nejmenší. Stačí přeci pivní tácek.
Je to asi tak, že člověk který se o zbraně zajímá, má již představu co mu sedí a vyhovuje. (Já na noční čekanou pevné zvětšení, Figi dokáže střílet velice přesně s velkým zvětšením - udrží pevně kříž, Vysok - zjistil, že na soutěž L4K mu sedí tento typ puškohledu a záměrného kříže, ... a mnoho dalších zkušeností ostatních členů).

Člověk, který přechází ze staré sestavy zbraň-puškohled (4x32, 6x42,..) na něco modernějšího, tak podle mě neudělá chybu s ničím co bylo výše uvedeno. Vždy to bude krok dopředu. Až zjistí co mu vyhovuje a trochu zbraním propadne, koupí druhou zbraň (nebo vymění původní). Pokud zbraním nepropadne a nebude hledat další informace, tak má do konce života vystaráno.
Petřík

Příspěvekod lovec74 » úte 31. črc 2012 15:58:10

dik za prispevky. Takze vcera jsem telefonoval s jednym znamym, ktery porovnaval delta optical titanum 2,5-16x56 s puskohledem bushnell elite 4200 2,5-10x50 IL. rekl, ze delta se obrazem na bushnell nechytala a ze udaje, ktere pise vyrobce nejsou pravdive-co se tyka propustnosti svetla.
Mam obvolanych par puskohledu, medzi kterymi se rozhoduji a to:
bushnell elite 4200 2,5-10x50 IL s 30 mm tubusem, seeadler 4-12x56 s osvetl. bodem a 30 mm tubusem, meostar R1 7x56 s 25,4 mm tubusem, artemis 3000 3-9x42 bez osvetl. bodu s 30 mm tubusem-zamerna osnova T-cko. te delte neverim. v obchodech to vychvaluji, ale uz sem videl hodne inzeratu typu: predam delta optical titanum novy v zaruce.......atd, atd...
Takze skuste neco poradit. seeadler je nemecka optika-snad by to mohlo vyjit, zase meopta ma super skla a take chci kromne mechanicke odolnosti aj to, abych videl co nejlepe za sera a v noci. mam 28 let a oci mam dobre. ja sem mel artemis 2000A 6x42, ale ten mi povolil az po nejakych 2000 ranach z 30-06. proste se zevnitz zamlzil a byl na reklamaci. pote se zamlzil znovu povolila uvnitz cocka a uz sel z domu. mne by nejvic pomohlo to, kdo by porovnal puskohledy bushnell elite 4200 a meostar R1 7x56, co se tyka svetelnosti. Pani Sakra Vodakova z meopty mi po telefonickem rozhovore rekla, ze ty meostary 7x56 si davaji lovci na vykonne kulovnice a chodi s nimi do afriky a ze vcelku lepsi spokojenost a zatim nebyla zadna reklamace. Ja su take na cca 80% rozhodnut pro meostar R1 7x56-jenomze aj ten bushnell neni k zahodzeni...skuste mi nejak v tom jeste poradit. dekuji vam vsem velmi moc za rady a prispevky. Piste co nejvic.
lovec74

Příspěvekod lovec74 » úte 31. črc 2012 16:07:12

a jeste ted mam laboraci o ustove energie 6400 joulov, ale bezna hodnota je cca 5800-6000 joulov. pouzivam totiz hornady superformance 17,5 gramove s ustovou rychlosti 853m/ses.
lovec74

PředchozíDalší

Zpět na puškohledy

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Český překlad – phpBB.cz