Je to opravdu subjektivní pocit. Záleží nejen na počtu dioptrií, ale i na věku,... Každý vnímá pohled přes puškohled/dalekohled jinak, souhlasím.
Já jsem se několikrát setkal s tím, že levnější puškohledy (vždy variably) po několika výstřelech nedrží nástřel. V tom horším případě hned od začátku při změně zvětšení. Ono těžko říct kvůli čemu. Jestli to je vliv pouze výrobních nepřesností, nebo to je postupným působením zpětného rázu. Možná taky dnešní módou, že každý potřebuje mít variabl a tím je mezi střelci méně pevných zvětšení. Proto píši: "vždy variabl".
Nikdy jsem puškohled neotvíral, abych to zjistil. A do budoucna to ani neplánuju.
Puškohled je při výstřelu namáhán setrvačnými silami, které se dají představit jako soubor sil působící na každou součástku, která má nějakou hmotnost. Je to čistá fyzika.
U silnějších ráží mohou být síly velké - tedy velké zatížení pro každou součást puškohledu a možnost něco někde uvnitř "přervat".
Jakým působem je puškohled zatížen je vidět na následujícím videu:
http://www.youtube.com/watch?v=s5pVya7eask Z vlastní zkušenosti: Pokud nespěcháš s nákupem, tak našetři na pořádnou optiku.
A ještě na závěr. Každý by se měl spálit, aby pro příště věděl, jak se rozhodnout. Fóra tohoto typu jsou perfektní proto, že se nespálíš tak často a rozhodneš se podle zkušenosti ostatních. Každý člověk je ale jiný, má jiný představy a potřeby.
Já osobně došel k názoru, že na noční čekanou je lepší pevné zvětšení.
Hltám všechny informace ohledně střelby na delší vzdálenosti. Omlouvám se za svoji "nenažranost"!