od jindra » stř 15. srp 2012 20:53:30
Pánové,trochu jsem se naštval.Už se tady přeme o blbostech jako na jiných nejm.forech. Já mám svoji pravdu zatím si stojím a věřím,že i ostátní mají pravdu , Nikomu nic nevnucuji říkám jen své poznatky z lovu pro lidi,kteří zkušenosti nemají a chtěj se něco dozvědět. Dovolím si oponovat tvrzení,že Zeiss 6-24x56,72 je v noci naprd. Měl jsem řadu puškohledů,prošel jsem si za svoji 30 leté lov.praxe puškohledovým vývojem. Začínal jsem nikostirlingem 3-9x40 po revoluci to byl hit, Kolega měl Zeisse 4x32 šli jsme na prasata on neustále tvrdil já nemůžu zamířit a já jsem lovil. Také mě mnoho myslivců tvrdí,že 4x32 Zeiss je vinikající světelnost. Co to ale je světelnost, pro většinu myslivců nic neříkající číselný údaj,který ani není podstatný,duležité je to co vidím v reálu. Samozřejmě,že při velkém zvětšení 24x obraz ztmavne,to snad pochopí malé děcko,ale mě zajímá to,že vidím lovenou zvěř v takové podobě,že jsem schopen přesně umístnit zásah a právě na vzdálenost 150-250 metrů to lze pouze s takovým nebo minimálně 20x zvětšujícím přiblížením . U 56 musím někdy dát 18x či 16 x přiblížení ale 72 v pohodě zvládne dvacítku v podmínkách zmrzlá tráva bez měsíčního svitu. Dělal jsem testy puškohledů za různých podmínek a tak píšu jen to co jsem zjistil. Nevěřící Tomášové ať si dál loví čím uznají za vhodné,ale toto jsou moje výsladky a byl jsem požádán o prezentaci,tak to tady uvádím. Nic víc nic míň. Já mám asi ještě trochu specifikum,mám v pravém oku umělou čočku,neboť roztžená nábojnice v nábojové komoře při výstřelu mi mou čočku poškodila a musela mi být v operována umělá,asi jsem se tehdy znova narodil,ale je fakt,že vidím o malinko jasněji než na oko levé.Opravdu jsem měl mnoho puškohledů od všech meopt počínaje až jsem se dostal k Zeissům. Víte používal jsem scmidt und bender 4-12x42, puškohled jeden z nejlepších co se ostrosti obrazu týká,dal jsem jej fakt pryč kvůli malému zvětšení. Musel jsem na poli dojít k prasatům až na padesát metrů samozř.jak jinak že při špatných světelných podmínkách tj.sníh bez měsíčního svitu,jinak prasata ven z lesa nejdou tak honem,takže jsem se přizp. a teď lovím na potřebnou vzd. bez problému paralaxu si nastavím předem na vzdálenost jakou budu asi lovit,mám svá místa,kde vnadím a kam se dostanu bez problému, aby mě lovená zvěř zjistila, no a když pak se dostanu na vzdálenost jinou, tak případně doostřím,chce to trochu cviku a já stím problém nemám. Lišky mi také couraj po polích většinou,když nesvítí měsíc, a na vzdálenost asi 100-150 metrů bych nebyl schopen žádnou meoptou lišku zaměřit. Věřte nebo nevěřte vyzkoušel jsem klasiky meopty ,6x42,7x50 a var.3-12x50 s bodem do kterého když zasvítí měsíc tak nic nevidíš takže co s takovými puškohledy ani bych je nikomu nedoporučil. Prostě každý loví treochu jinak a podle toho má vybavení. Když svítí měsíc, tak je každý chytrý, to mi stačí Delta titanium 4-30x50 a střelím lišku na dvěstě metrů třicítkou zvětšením, proč ne,ale jakmile měsíc nesvití, já s zeissy zůstávám na posedu a kolegové jdou domů. Mě stačí oschlé pole na jaře oseté kukuřicí,já lovím a kolega nic nevidí tak nevím asi to bude blbým Zeissem,krám jeden....! Říkám ve dne mi stačí 4x zvětšující puškohled a vidím a střílím,ale jen se smrkne tak na louce srnce ani nenajdu a může to být super světelný výkon tak jej vidím v takové velikosti,že nenaměřím. Já když odmáčknu tak si musím být jistý,ale to většina z vás to je jasné,ale já jsem ještě v tomhle puntičkář. Nějaké řeči,dělej teď střílej honem honem ,to na mne není. Zvěř si v pohodě najdu pozorovákem a pak si jí přeberu v puškohledu velkým zvětšením a až mám s jistotou naměřeno tak střílím. Děkuji za pozornost.